24. apríla 2024

Mestský FC Spartak

Spoločne pre futbal …

Ocenenie za celoživotný rozvoj športu pre Antona Čukana

2 min read

     V sobotu 7. augusta sme boli na futbalovom štadióne MFC Spartak Bánovce n/B svedkami milej udalosti. Jedna z ikon bánovského futbalu Anton Čukan si prevzal z rúk primátorky mesta Rudolfy Novotnej ako aj  funkcionárov futbalového klubu MFC Spartak Andreja Znášika a Jozefa Bridu ocenenie za celoživotný rozvoj športu-futbalu  v okrese Bánovce n/B.

     Anton Čukan sa nar. 16.11. 1948 v Biskupiciach časť Bánoviec n/B.  Ako 15 ročný prišiel do bánovského Spartaka na popud trénerskej legendy Antona Schotterta. Tonko Čukan „náš Tonko“ (pozn. tak ho familiárne prezývali domáci fanúšikovia) bol oporou bánovského mládežníckeho a seniorského futbalu desiatky rokov. Po návrate zo základnej vojenskej služby, kde v rokoch 1967-1969 obliekal dresy II. ligovej Dukly  Šumperk  a Bohum9na sa vrátil späť do materského klubu Spartaka. V divíznej súťaži (pozn. bola to 3 najvyššia súťaž v bývalom Československu) patril k obávaným strelcom. Spolu s Trenčanom a Nacárom boli dlhé roky postrachom všetkých súperových obrán v súťaži.  Gólový priemer Tonka Čukana   v súťažnom ročníku sa pohyboval okolo čísla 20.  Strelecký účet počas svojej futbalovej kariéry si priblížil k číslu 500.  Trikrát bol nominovaný do výberu ZsFZ. Na sklonku svojej futbalovej kariéry pomáhal aj futbalistom Pečenian v krajskej súťaži a neskôr ako hrajúci tréner v rodných Biskupiciach.

     Vďaka pochopeniu svojej manželky Daniely, ale aj nezištnej láske k futbalu sa mohol  venovať po ukončení aktívnej činnosti aj trénerskému remeslu. Päť krát sedel na lavičke bánovského Spartaka. Trénerský rukopis zanechal aj v Pečeňanoch, Biskupiciach, Chynoranoch, Pravoticiach, Rybanoch a Dežericiach.  Po ukončení trénerskej kariéry Tonko Čukan 15 rokov pomáhal aj so svojou manželkou ako hospodár futbalovému klubu Spartak Bánovce.  Do zaslúženého futbalového dôchodku tak odišiel až po dovŕšení svojich 72 narodenín. 

     Vedenie klubu MFC Spartak, ako aj fanúšikovia koženej v našom okrese mu aj touto cestou ešte raz ďakujú  za všetko, čo pre futbal nie len  v našom meste vykonal.  Prajeme mu hlavne pevné zdravie a spokojnosť v kruhu svojej rodiny, spokojný a dlhý  dôchodok.

                                                                                    Vedenie MFC Spartak